Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 lip 2025, o 19:06

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 wrz 2013, o 10:57 

Podziękował : 264
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: KJ
1) " Moim zdaniem powinien być obowiązkowy egzamin z prawa drogi tak ... spadające ceny po każdym rejsie i za każdego wykwalifikowanego żeglarza na pokładzie. Przymusu nie ma, jest tylko jest wyższa kaucja."
Jak najbardziej TAK.
2) " ... ten to ma patent od Grzywiastego znaczy Gość... "
O ... jako ew. podmiot upoważniony to marzyłabym o zapisie na patencie , że to ja egzaminowałam. Rzetelności moich egzaminatorów to jestem pewna na 300%
3) "Pamiętaj, że odebranie pzżetowi kasy zmniejszy motywację do utrzymywania restrykcji... Bo skoro nie będą na nich zarabiać, to po co?."
Tu mam obiekcje - panowie z obu związków (np. tow. JD) już dawno są prezesami itp w całkiem prywatnych firmach . PZŻ jest dla nich tylko narzędziem do umożliwienia (naganiania) kasy.
4) "A myślisz, że te inne podmioty, gdy zaczną zarabiać na obowiązkowych patentach to będą za likwidacją obowiązku patentowego?!"
Może Marku nie doceniasz prywatnych firm. Skoro mam możliwość zarobienia w jakiejś dziedzinie - to zarabiam. Jak nie - to muszę sobie znaleźć inne źródło. My musimy być kreatywni. Na przepisy możemy pomstować ale co nam z tego ? I jak właśnie życie pokazuje , to Ministerstwo zabezpieczyło oba Związki w możliwość zarabiania w tym sezonie (a jeszcze się okaże ilu w ogóle będzie prywatnych upoważnionych i konkretnie kto) ,które pozostają poza jakąkolwiek kontrolą i gwiżdżą koncertowo na przepisy.
Inka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 wrz 2013, o 11:07 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
A widzisz? :roll:
Maar napisał(a):
Za parę lat - obym był złym prorokiem - do grupy "lobbystów zamordystów" dołączą inne podmioty i wówczas nie będzie można można mówić, że tylko związunio jest ZA pozwoleniami na żeglowanie :-(

Daliśmy się wpędzić w kręty zaułek bez wyjścia.
Miszczszu! Dostrzegasz! :D
Nigdy nie wyszliśmy (ście?) z zaułka... (a mury rosły.)
Były_User 934585 napisał(a):
wtedy będzie można mówić: ten to ma patent od Grzywiastego znaczy Gość, a ten od Były_User 934585 znaczy Π z DA. Ten uczy żeglować a ten obija gruchy. Ten ma dobry program i metodykę a ten nie.
Jasna sprawa. Who is who i jakiż ci on jest. Ajć, zaraz będą stare i nowe morsy :-P
Jak kapitany (co kiedyś były trzech stopni i z PU, papierowe i plastikowe, trzebieskie a jastarniane...

Nawet jak z RYA yachtmasterem - co dziś jest ich trzech... bo to jak siem tyle firm "akredytowało" pod "RYA system" to coś muszą robić, nie?
HWG napisał(a):
Może Marku nie doceniasz prywatnych firm. Skoro mam możliwość zarobienia w jakiejś dziedzinie - to zarabiam.
Jak nie - to muszę sobie znaleźć inne źródło. My musimy być kreatywni.
Inka
I tak kontynuować będziem szczytnę tradycję żeglarskię, jak pradziady nasze...
Jak dziady... :rotfl:

Mentalność. :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 wrz 2013, o 11:32 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Maar napisał(a):
A myślisz, że te inne podmioty, gdy zaczną zarabiać na obowiązkowych patentach to będą za likwidacją obowiązku patentowego?!
Myślę, że tak bo każdy obowiązek hamuje rozwój a prywatnym przedsiębiorcom kreatywności nie brakuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 wrz 2013, o 12:32 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Myślę, że tak bo każdy obowiązek hamuje rozwój a prywatnym przedsiębiorcom kreatywności nie brakuje.
Fakt nie brakuje. Przykładów jak mrówków. Był kreatywny Rywin, był kreatywny lobbing nazwany po pewnym czasie aferą hazardową, był kreatywny przetarg na śmieci w DC, etc, etc.

HWG napisał(a):
Na przepisy możemy pomstować ale co nam z tego ?
Inka, zerknij na listę podmiotów, które zgłosiły się w czasie prac nad projektem rozporządzenia o uprawianiu. Poczytaj ich zgłoszenia.
Przedsiębiorcy z niewielkimi wyjątkami byli za obowiązkiem szkoleniowym, za zniesieniem wymienialności k.j. na k.m i za innymi napędzającymi im klientów zapisami.

Przecież ktoś utrzymujący się ze szkolenia i egzaminowania nigdy nie powie, że patenty są niepotrzebne! Na boga, bądźmy realistami!

ps. Tych kilka Siłaczek (i Siłaczy :-) ), którzy business starają się połączyć z ideami to jest kropla w morzu uczciwej kreatywności.

pps. Też jestem przedsiębiorcą ;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 wrz 2013, o 12:35 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Maar napisał(a):
Też jestem przedsiębiorcą

I zasiędawcą :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 wrz 2013, o 13:03 

Podziękował : 4528
Otrzymał podziękowań: 4281
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Sąsiad napisał(a):
Maar napisał(a):
Też jestem przedsiębiorcą

I zasiędawcą :rotfl:
... i podsięróbcą ;) :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 wrz 2013, o 14:00 

Maar napisał(a):
Fakt nie brakuje. Przykładów jak mrówków. Był kreatywny Rywin, był kreatywny lobbing nazwany po pewnym czasie aferą hazardową, był kreatywny przetarg na śmieci w DC, etc, etc.

Zaczynasz Myszkować ;)
albo może i :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 wrz 2013, o 14:14 

CHŁOPAKI - no nie wukrzajcie jeża. Przecież panowie ze związków mają ciepłe posadki w prywatnych firmach i one w ich imieniu lobbowały. Odpracowałam rejestry różne i się zorientowałam kto gdzie i jak.
Takie małe rodzinne firemki , łączące hobby z zawodem to mogą sobie popodskakiwać . Jako żeglarz jestem zdania jak WW. Życie weryfikuje najlepiej. Jako prowadząca tzw. działalność gospodarczą - zarabiam tam gdzie mogę. Działam tak by zawsze na siebie w lusterko bez obrzydzenia popatrzeć. Może starej daty jestem.
Natomiast różne pomysły tzw. szarych eminencji zawsze do pasji mnie doprowadzają.
Czasem usiłuję z nimi walczyć i czasem się udaje. (w kakasku :-P ).
Inka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 wrz 2013, o 15:19 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Maar napisał(a):
gdy widzę, że największą radość u kolegów wzbudza to, że arcyzwiązunio nie zarobi, a nie to, że żeglarzom będzie łatwiej wypłynąć na szerokie wody,

Nie uogólniaj nadmiernie!! Czuje się urażony...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 wrz 2013, o 15:30 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Colonel napisał(a):
Czuje się urażony...
To przepraszam - nie Ciebie miałem na myśli.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 wrz 2013, o 18:07 

HWG napisał(a):
CHŁOPAKI - no nie wukrzajcie jeża. Przecież panowie ze związków mają ciepłe posadki w prywatnych firmach i one w ich imieniu lobbowały.
Firemki powstały aby panowie ze związków mogli zarabiać na szkoleniu a później egzaminowaniu własnych kursantów. Takie jest moje zdanie.
Szczególnie ważne było by rozpatrzenie zapisu par. 3.2 rozporządzenia:
Od przewodniczącego komisji egzaminacyjnej poza wymogami określonymi w ust. 1 jest wymagane doświadczenie w przeprowadzeniu co najmniej 5 egzaminów na uprawnienia do uprawiania turystyki wodnej.

Za ten post autor Były_User 934585 otrzymał podziękowanie od: Hania
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 wrz 2013, o 18:35 

Dzięki Jacku za posta , nie czuje się teraz taka osamotniona w poglądach
Inka

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3