Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 20:00

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 lut 2014, o 16:34 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m; m.st.m, miż, STCW
[Maar] Prośba o wypełnienie ankiety jest już nieaktualna. Badanie zostało przeprowadzone a ankieta zamknięta.

Witajcie,

zwracam się do Was z prośbą o wypełnienie kwestionariusza dot. instruktorów żeglarstwa.
http://www.ebadania.pl/869fd88bf701aa1b
Byłabym bardzo wdzięczna za poświęcone 5 minut, cenne uwagi i przekazanie linka innym żeglarzom:)

Z pozdrowieniami
Ania

Ostatnio edytowano 8 lut 2014, o 09:51 przez Maar, łącznie edytowano 1 raz
Dopisałem info o zamknięciu ankiety.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lut 2014, o 16:43 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Takie prośby ankietowe średnio pasują do działu "ogólnego", dlatego też przeniosłem ten wątek do HP.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lut 2014, o 23:31 

bardzo dziękuję! :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lut 2014, o 08:45 

Podziękował : 1364
Otrzymał podziękowań: 1257
Uprawnienia żeglarskie: sternik mieliźniany
Wypełniłem a co! :D

"Bałtyk nocą skłania do przemyśleń.Ciemno i tylko woda dookoła.Czasem jakieś światełko w oddali, które szybko znika.Szum wiatru w olinowaniu i bulgot wody od dzioba jachtu." cytat z drugiego tomu " Przygód na Morzu"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lut 2014, o 09:07 

Podziękował : 3174
Otrzymał podziękowań: 2993
Uprawnienia żeglarskie: ciut ciut
Ja też. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lut 2014, o 09:42 

Ja też, ale czytając wstępniak "Badanie jest elementem pracy magisterskiej studentki Akademii Morskiej w Gdyni, w której zastanawia się jaki powienien być wzorcowy instruktor żeglarstwa." pomyślałem, że gdyby Ania pisała nie o tym jaki powinien być, tylko jaki NIE powinien być, to bym kilka copy-paste zrobił i jej gotowca podesłał :-)

BP, ANMSP.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lut 2014, o 10:40 

Podziękował : 1768
Otrzymał podziękowań: 4264
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Ja nie wypełniłem, ale to tylko dlatego, że ostatni raz byłem na kursie i zdawałem egzamin 26 lat temu - uznałem, że te doświadczenia mało przystają do rzeczywistości obecnej ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lut 2014, o 10:45 

ale jesteście ekstra! dziękuję!:)

Waliant - tam jest pytanie w którym wpisuje się ile miało się lat jak się zdawało egz i ile ma się obecnie - ja to wszystko tam uwzględniam, także spokojnie wypełnij jak masz czas i chęć:)

z największą radością przyjęłabym takiego gotowca! zawsze można badanie/pracę wzbogacić o antywzór! :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lut 2014, o 10:52 

Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: Wioślarz, (małpa) ekstraordynaryjny
Maar napisał(a):
Ja też, ale czytając wstępniak "Badanie jest elementem pracy magisterskiej studentki Akademii Morskiej w Gdyni, w której zastanawia się jaki powienien być wzorcowy instruktor żeglarstwa." pomyślałem, że gdyby Ania pisała nie o tym jaki powinien być, tylko jaki NIE powinien być, to bym kilka copy-paste zrobił i jej gotowca podesłał :-)

BP, ANMSP.

No dobra, załóżmy, że pozbieramy ileś tam opinii i uzyskamy na podstawie statystycznego odchylenia wzorcowy model instruktora żeglarstwa, który to model winien zostać umieszczony, dajmy na to w Koluszkach ale nad Wisłą. Rozumiem, że wszyscy jak jeden mąż i niejednokrotnie żona winni uczynić wszystko aby przynajmniej w złożeniach spełniać oczekiwania wzorca, tylko co ze mną?. Ambicji instruktorskich nie posiadam. W szkoleniach udziału nie biorę. Dydaktyka i metodyka są mi organicznie obce, wychodzi mi na to, że nie mieszczę się nawet w kategorii ankietowanego. No to może by tak (z punktu widzenia socjologicznej przyzwoitości) zadać pytanie jaki powinien być wzorcowy Pan Bodzio i gdzie do cholery powinien być jego wzorzec. I na koniec gdyby tak zebrać wszystkie wzorce Bodziów Maar-ow, Zbierajów etc. etc. to czy suma (logiczna - nie arytmetyczna) tego wszystkiego da nam dokładnie to co jest przedmiotem pracy :rotfl:
Pozdrawiam !
Bogdan

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lut 2014, o 11:00 

Podziękował : 440
Otrzymał podziękowań: 728
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Wypełniłem :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lut 2014, o 11:04 

Podziękował : 1768
Otrzymał podziękowań: 4264
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Wypełniłem, ale jednak początek wcale nie jest dopasowany do tamtych realiów. Kurs i egzaminy były w klubie do którego należałem, ludzie znani już dłuższy czas, jachty także.
Wyboru w zasadzie nie było. Wspominam dobrze, ale to już inna sprawa. :)

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Pan Bodzio napisał(a):
Ambicji instruktorskich nie posiadam. W szkoleniach udziału nie biorę. Dydaktyka i metodyka są mi organicznie obce

To mamy podobnie, ja szkolenia omijam bardzo dalekim łukiem, a instruktorów podziwiam, brrrr.
No chyba, że ktoś trafi na mój jacht, to wtedy ma, hmm, sam nie wiem co ma... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lut 2014, o 11:11 

doprecyzuję trochę:)

badanie nie podlega typowej statystyce opisowej. jest jakościowe a nie ilościowe. Są to zabawy naukowe (w tym teoretyczne) w oparciu o praktykę. Nie powstanie jeden wzorzec (ten najlepszy - bo to nierealne), żaden instruktor nie może stracić swojego własnego charakteru i stylu bycia - ja nie zamierzam! :)

Badanie to daje szansę do wysłuchania kursantów, do sprawdzenia tego czy mądre książki żeglarskie i instruktorskie, a także to co się przyjęło na przestrzeni lat, pamiętając że żeglarze niekiedy lubią być zadufani w sobie (:P) jest najlepsze dla każdej ze stron, czyli dla procesu nauczania (instruktor) i uczenia się (kursant).

W żadnym wypadku nie stworzę żadnego jednego słusznego i najlepszego wzorca:) ale zaznaczę na jakie cechy powinno się zwracać uwagę, żeby instruktorzy byli jak najlepsi, bo fuszerka jest z natury słaba;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lut 2014, o 11:26 

Podziękował : 440
Otrzymał podziękowań: 728
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
waliant napisał(a):
Wypełniłem, ale jednak początek wcale nie jest dopasowany do tamtych realiów. Kurs i egzaminy były w klubie do którego należałem, ludzie znani już dłuższy czas, jachty także.
U mnie było podobnie. Jeżeli to w czymś pomoże to tu jest więcej na ten temat:http://forum.zegluj.net/viewtopic.php?p=167512#p167512

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lut 2014, o 11:48 

Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: Wioślarz, (małpa) ekstraordynaryjny
AMGdynia napisał(a):
doprecyzuję trochę:)

badanie nie podlega typowej statystyce opisowej. jest jakościowe a nie ilościowe. Są to zabawy naukowe (w tym teoretyczne) w oparciu o praktykę. Nie powstanie jeden wzorzec (ten najlepszy - bo to nierealne), żaden instruktor nie może stracić swojego własnego charakteru i stylu bycia - ja nie zamierzam! :)

Badanie to daje szansę do wysłuchania kursantów, do sprawdzenia tego czy mądre książki żeglarskie i instruktorskie, a także to co się przyjęło na przestrzeni lat, pamiętając że żeglarze niekiedy lubią być zadufani w sobie (:P) jest najlepsze dla każdej ze stron, czyli dla procesu nauczania (instruktor) i uczenia się (kursant).

W żadnym wypadku nie stworzę żadnego jednego słusznego i najlepszego wzorca:) ale zaznaczę na jakie cechy powinno się zwracać uwagę, żeby instruktorzy byli jak najlepsi, bo fuszerka jest z natury słaba;)

Hmmmm ;) Znaczy się subiektywizm jako podstawa ocen (pojęcia pokrewne hedonizm i utylitaryzm). Od razu można napisać w ciemno: Do tego punktu dojdziesz i ani kroku dalej ;)) (cytat bodajże z księgi Hioba). Kiedyś, dawno, dawno temu, aby być przyjętym do cechu trzeba było uczyć się pod okiem mistrza. Mistrz potrafił mieć wredny charakter vide Michał Anioł, ale był geniuszem, on sam i jego uczniowie wywarli wpływ na całe pokolenia. Miał on wszakże ten mankament, że w myśl obecnych standardów za Chiny Ludowe nie miałby szansy być instruktorem. Co zaś się tyczy mojego zadufania w sobie to fakt niezaprzeczalny;)) Ja już nawet nie jestem megalomanem, ja jestem megagalonem ;))
Pozdrawiam !
Bogdan

Za ten post autor Pan Bodzio otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lut 2014, o 12:12 

To co piszecie (Waliant, Marian) o niedopasowaniu do sytuacji też zauwazyłem. Starałem się odpowiadać szczerze a jednocześnie zdawałem sobie sprawę, że Ania będzie miała ambaras, bo mój kurs wynikał z konieczności (prawnego obowiązku umożliwiającego wówczas żeglowanie na czymkolwiek) a nie chęci nauczenia się żeglarstwa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lut 2014, o 12:42 

Podziękował : 15
Otrzymał podziękowań: 6
Uprawnienia żeglarskie: JSM
Również wypełniłem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lut 2014, o 13:49 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
W ankiecie jakoś nie ma najważniejszej kwalifikacji instruktora: umiejętności :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lut 2014, o 15:42 

Podziękował : 264
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: KJ
Wypełniłam z uczuciami mieszanymi. Ja nie przechodziłam kursu takiego jak to dziś robią - to jak to opisać ? I najważniejsze wg mnie: pytanie czy instruktor ma mieć doświadczenie żeglarskie czy umiejętność przekazywania wiedzy. No jak ma być ideał to dlaczego każesz wybierać tylko 1 odp ?

Za ten post autor Hania otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lut 2014, o 15:53 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Przykro mi, zawiesiłam się na drugim pytaniu. Żadnej odpowiedzi na poważnie nie mogę zaznaczyć. Swój jedyny patent robiłam z konieczności, bo jakbym krzywdę Nadirowi zrobiła bez patentu to nie wyplacilabym się do końca życia :) nidgy wiecej nie był mi on potrzebny. To co mam wpisać? Tam nie ma odpowiedzi - bo mnie zmuszono?! (Poprzez obowiązujące prawo...)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lut 2014, o 16:31 

cieszę się że tu piszecie swoje spostrzeżenia! wszystkie uwzględnię - postaram się! :)

Oczywiście, że ten formularz nie będzie odpowiadał każdemu żeglarzowi, bo szaleńczo ciężko (o ile to możliwe) zrobić, coś co sprostałoby tylu różnym rodzajom szkolenia (tryb, miejsce, kiedy to było itd). Pozwoliłam sobie na pewne uogólnienia i stąd pewnie Wasze mieszane uczucia:)

HWG napisał(a):
I najważniejsze wg mnie: pytanie czy instruktor ma mieć doświadczenie żeglarskie czy umiejętność przekazywania wiedzy. No jak ma być ideał to dlaczego każesz wybierać tylko 1 odp ?
juz odpowiadam:
wiadomo, że każdy instruktor musi mieć zarówno doświadczenie i umiejętność przekazywania wiedzy (i to jest na pierwszy rzut oka tak samo ważne), ale tutaj pytam co jest nr 1, najważniejsze z tej pary. Wiem, że pewnie ciężko wybrać, skoro dwie odpowiedzi pasują, ale o to mi tam właśnie chodzi, o wskazanie tego ważniejszego wg Was:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lut 2014, o 16:52 

Podziękował : 264
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: KJ
AMGdynia napisał(a):
ale o to mi tam właśnie chodzi, o wskazanie tego ważniejszego wg Was:)

Sorry, ale jak mam poważnie podejść do tematu to w MOJEJ ocenie nic nie jest wart nauczyciel / instruktor który mając nawet przeogromną wiedzę nie będzie jej potrafił przekazać. I odwrotnie - zbyt wielu w tym środowisku jest takich co brylują , kokietują , potrafią się sprzedać ale tak naprawdę treści w tym mało. (I żeby nie było - nie piszę o nikim z tego Forum). By być dobrym nauczycielem / instruktorem to trzeba połączyć obie cechy. Dla Twej pracy wybrałam opcję dobry żeglarz , zakładając , że miałabym jakąś wiedzę własną i siłę przebicia by wyciągnąć potrzebną informację. Ale nie jest to odpowiedź ani od serca ani z rozsądku.
A tak dla ciekawości , czemu nie uwzględniasz opcji , że ktoś popływał w rejsach , ma staż i od razu podchodzi do egzaminu ? Przecież teraz też tak można.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lut 2014, o 17:30 

Podziękował : 96
Otrzymał podziękowań: 96
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
Do mnie ankieta przyleciała z klubu, wypełniłem jak umiałem, bo na niektóre pytania to faktycznie trudno jednoznacznie odpowiedzieć ;)
Podał bym konkretnie które, ale nie mogę wejść na ankietę, bo podaje, że została już wypełniona :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lut 2014, o 23:49 

Wasyl - z jakiego klubu? Nie wiem czemu, ale skojarzyła mi się Okuninka i jezioro Białe, tamte rejony?

HWG napisał(a):
A tak dla ciekawości , czemu nie uwzględniasz opcji , że ktoś popływał w rejsach , ma staż i od razu podchodzi do egzaminu ? Przecież teraz też tak można.

Teraz tak, ale swego czasu szkolenia były obowiązkowe. Nie biorę tego pod uwagę specjalnie, bo jak ktoś jest opływany (na serio, a nie tylko na podstawie opinii) - to nie będzie potrzebował instruktora już aż tak bardzo(jak przyszły ż.j.), a ja się skupiam na instruktorach właśnie, a nie na egzaminowaniu. Nie każde szkolenie zmierza do egzaminu na patent żeglarski:)

Fajnie, że napisałaś Twoją opinię - dla mnie to niezwykle cenna informacja:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lut 2014, o 23:53 

AMGdynia napisał(a):
Wasyl - z jakiego klubu? Nie wiem czemu, ale skojarzyła mi się Okuninka i jezioro Białe, tamte rejony?

A takiego maila kumpel przysłał:
"Czesc!
Ankieta kolezanki z Zawiasa, jesli ktos znajdzie chwile...
PZDR
Elektryk"

A klub to Klub Morski HORN :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lut 2014, o 00:01 

a tak, na Zawiasie też się pływało z ekipą z Klubu Morskiego Horn:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lut 2014, o 00:03 

No widzisz jaki ten świat mały :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lut 2014, o 21:10 

Bardzo mały! :)
Jakbyście mieli jeszcze znajomych żeglarzy - byłabym baaaardzo wdzięczna za przekazanie linka. Jeszcze 22 osoby i badanie zostanie zamknięte, a wyniki opracowane i przekazane dla zainteresowanych do wiadomości:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lut 2014, o 23:52 

To znaczy u nas w klubie Twoja prośba poszła na naszą grupę dyskusyjną więc pewnie ten kto chciał to już wypełnił.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2014, o 11:34 

pewnie tak, ale to fajnie że się rozeszła moja ankieta... jeszcze 12 odpowiedzi i zamykam ankietę. będzie podsumowanie badania i wnioski;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2014, o 11:55 

Podziękował : 168
Otrzymał podziękowań: 137
Uprawnienia żeglarskie: B.R.A.K
Nikt nie pisze że pytania były trudne to i ja spróbuję wypełnić. Trzyamjcie kciuki :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona