Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 27 lip 2025, o 00:43

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 lut 2012, o 08:42 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Gdyby komuś zainteresowanemu umknęło to aa stronie BIP ministerstwa Transportu, Budownictwa i Gospodarki morskiej widnieje teks projektu rozporządzenia z dnia 11.01.2012r

Najważniejszy zapis to:
§ 2. Przepisów rozporządzenia nie stosuje do:
1) jachtów regatowych oraz wiosłowych łodzi regatowych, uczestniczących w treningach lub regatach na wodach morskich, na akwenach znajdujących się pod stałą obserwacją i osłoną ratowniczą;
2) rowerów wodnych, kajaków, desek z żaglem, pontonów pneumatycznych bez napędu bez względu na wielkość oraz innych podobnych jednostkek pływających o długości do 5 m, uprawiających żeglugę tylko w porze dziennej na polskich obszarach morskich w odległości do 2 mil morskich od linii brzegu morskiego;
3) jachtów rekreacyjnych o długości całkowitej do 15 m, z zastrzeżeniem dobrowolnego poddania się inspekcji; w stosunku do tych jednostek przepisy rozporządzenia powinny być traktowane jako zalecenia;
4) skuterów, z wyjątkiem skuterów używanych w celach, o których mowa w art. 5 pkt 9 ustawy z dnia 18 sierpnia 2011 r. o bezpieczeństwie morskim, do których stosuje się przepisy dotyczące przeglądów technicznych.

Załączniki:
projekt_11_01_2012.pdf [468.6 KiB]
Pobrane 199 razy
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lut 2012, o 15:22 

Podziękował : 93
Otrzymał podziękowań: 67
Uprawnienia żeglarskie: kj
Tak czytam ten projekt i zastanawiam się czym różni się jacht..... od jachtu morskiego...... hmmmm......

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lut 2012, o 18:44 

Podziękował : 142
Otrzymał podziękowań: 90
Uprawnienia żeglarskie: k.j.bałtycki
Kefas napisał(a):
Tak czytam ten projekt i zastanawiam się czym różni się jacht..... od jachtu morskiego......

To przeczytaj jeszcze raz :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2012, o 14:03 

Podziękował : 93
Otrzymał podziękowań: 67
Uprawnienia żeglarskie: kj
Przeczytałem...
...i nadal nie wiem.

...może brakuje mi wiedzy jak się konstruuje akty prawne, ale nie znalazłem tu definicji 'jachtu morskiego' czy 'jachtu'.
W przypadku 'jachtu komercyjnego' i 'rekreacyjnego' jest odwołanie do ustawy do której mogę sięgnąć i sprawdzić...
w przypadku jachtu morskiego nie ma ani definicji ani odwołania do innego dokumentu...
dodatkowo w różnych miejscach używa się sformułowania 'jacht' lub 'jacht morski' - ja nie potrafię wywnioskować z zapisów tych dokumentów, czy według nich różnią się czymś od siebie, czy dla ustawy/rozporządzenia są tym samym...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2012, o 14:12 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Kefas napisał(a):
Przeczytałem...
...i nadal nie wiem.

...może brakuje mi wiedzy jak się konstruuje akty prawne, ale nie znalazłem tu definicji 'jachtu morskiego' czy 'jachtu'.
W przypadku 'jachtu komercyjnego' i 'rekreacyjnego' jest odwołanie do ustawy do której mogę sięgnąć i sprawdzić...
w przypadku jachtu morskiego nie ma ani definicji ani odwołania do innego dokumentu...

Jako,że rozporządzenie reguluje to co nakazuje ustawa obwiązują definicje zawarte w ustawie.

USTAWA z dnia 18 sierpnia 2011 r. o bezpieczeństwie morskim (Dz. U. z dnia 24 października 2011 r.)

Art. 5. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
  7)   jachcie morskim - należy przez to rozumieć jacht rekreacyjny lub jacht komercyjny, o napędzie żaglowym lub mechanicznym;
  8)   jachcie rekreacyjnym - należy przez to rozumieć statek przeznaczony lub używany wyłącznie do uprawiania sportu lub rekreacji, inny niż jacht komercyjny;
  9)   jachcie komercyjnym - należy przez to rozumieć statek przeznaczony do celów sportowych lub rekreacyjnych, używany do przewozu nie więcej niż 12 pasażerów w ramach prowadzenia działalności polegającej na:

Jeśli piszą o jachcie morskim to dotyczy to zarówno jachtu rekreacyjnego jak i jachtu komercyjnego.

Odpowiedz z cytatem