Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 5 sie 2025, o 15:11

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 sie 2010, o 15:25 

Podziękował : 183
Otrzymał podziękowań: 266
Uprawnienia żeglarskie: st. jach.
gf
Cytuj:
Pewny jesteś? :)

Teraz to już nie a ty jesteś :D

Cytuj:
To jest kwestia 50 zł. Ja wiem, że lepiej wydać na piwo niż plastik, ale ostatecznie może też nie ma co debatować nad tym miesiącami ;)

50 zl to 10 piw lub 2 siwuchy plus zapitka :D chyba muszę iść na odwyk żeby te 5dych wyskrobać :D

cape

Cytuj:
Pod polską banderą, nie. Pod obcą sternik Ci wystarczy (chyba, że ktoś się doczepi)

Jak ktoś lubi plastiki to proszę pod obcą :D stal to rdza a drewno to pruchno :D pod tym względem jestem proekologiczny :D

Rygla bałbym się poprowadzić ale taka jotkę to czemu nie :D

Bobrowe Żeremia
https://www.facebook.com/BobroweZeremia/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2010, o 15:34 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
mbober1 napisał(a):
Teraz to już nie a ty jesteś
Pewne są dla mnie śmierć i podatki :) W żadnej ze znanych mi ustaw takie sprawy nie były regulowane, tylko delegowane do rozporządzenia. Ta najnowsza istotnych zmian nie wnosiła (nowość: houseboaty), ale oczywiście mogłem przeoczyć.
mbober1 napisał(a):
Rygla bałbym się poprowadzić ale taka jotkę to czemu nie
Rigla jeśli już, a właściwie to chyba rigela nawet. Językoznawca potrzebny :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2010, o 16:48 

Podziękował : 4533
Otrzymał podziękowań: 4287
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
gf napisał(a):
mbober1 napisał(a):
Rygla
Rigla jeśli już, a właściwie to chyba rigela nawet. Językoznawca potrzebny :)

W języku polskim występuje tzw. "e ruchome" np.

hebel -> hebla
mebel -> mebla
wimpel -> wimpla
rygiel -> rygla
i tak samo:
Rigel -> Rigla
...
Tomek -> Tomka
Romek -> Romka
Niemen -> Niemna, nad Niemnem

Ale, jeśli nazwisko, to (niezgodnie z zasadą, bo nazwiska też ulegają fleksji, jak rzeczowniki pospolite, więc może chodzi o zwyczaj):
Niemen -> Niemena

Dziwne jest m.in. to (bo niezgodne z zasadą, więc może wyjątek):
komputer -> komputera
Ale, w moim uchu lepiej byłoby: "komputra" :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2010, o 18:20 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Dzięki, faktycznie powinno się odmieniać raczej jak hebel, mebel czy rygiel :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2010, o 11:36 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
gf napisał(a):
ale oczywiście mogłem przeoczyć.

Oczywiście nie przeoczyłeś, bo nic takiego tam nie ma ;)

mbober1 napisał(a):
Rygla bałbym się poprowadzić ale taka jotkę to czemu nie

Poprowadź jotkę to może się przestaniesz bać Rigla. Z moich obserwacji st.j. z marszu sobie nie poradzi manewrować jotką w portach - obserwacja nie reprezentatywna ponieważ dwóch st.j. na moim rejsie dopuszczałem do manewrów i bez pomocy ich jeszcze nie widzę, choć sporo żeglują. Ale wiadomo, różnie bywa.

mbober1 napisał(a):
To wiem tylko to trochę takie za frajer jak dla mnie

Czyli uważasz fakt ograniczania Ci prawa do żeglowania przez państwo jako słuszny i zasadny, a jako przodownik pracy chcesz zrobić 250 % normy co by nie uzyskać praw za frajer. Praw które obywatele takiej GB czy Szwecji posiadają z racji urodzenia. Gratuluję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2010, o 11:57 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Piotrze, nie obywatele. Rezydenci. I to nawet nie w ścisłym, podatkowym znaczeniu tego słowa :)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2010, o 12:04 

Tym gorzej dla ..... ehhh niech będzie, że dla Brytyjczyków :lol: ;)

A nie odbieranie swoich praw i nie domaganie się ich to dopiero "frajerstwo".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2010, o 14:27 

carlo
Cytuj:
Poprowadź jotkę to może się przestaniesz bać Rigla. Z moich obserwacji st.j. z marszu sobie nie poradzi manewrować jotką w portach - obserwacja nie reprezentatywna ponieważ dwóch st.j. na moim rejsie dopuszczałem do manewrów i bez pomocy ich jeszcze nie widzę, choć sporo żeglują. Ale wiadomo, różnie bywa.

Rigla znam prawie od podszewki jakoś się tak złożyło że tylko na takim typie pływam a do paru lat jako sterniki manewrowy :D, Wiec wolę zacząć od jotki, może przesadziłeme z tym baniem ale pierwszego prowadzenia rejsu nie zrobił bym na Rigl'u, lapiej zacząc od czegoś małego :D carter, jotka :D

Cytuj:
Czyli uważasz fakt ograniczania Ci prawa do żeglowania przez państwo jako słuszny i zasadny, a jako przodownik pracy chcesz zrobić 250 % normy co by nie uzyskać praw za frajer. Praw które obywatele takiej GB czy Szwecji posiadają z racji urodzenia. Gratuluję.

Jezu Carlo wrzuć na luz jak wiesz w BG i Szwecji jest bez patencie i w Polsce też powinno tak być jak chcesz to pływaj glejt ci nie potrzebny, ale jeżeli już zrobisz patent to jesteś goś. Ja to rozumię tylko i wyłacznie w taki sopsób, a że w Polsce jest jak jest a patnet to zezwolenie to ijuż nna para kaloszy. Dlatego napisałe że za frajer bo co to za problem wypływać gdziny na morsa jako pasażer i nic sobą nie reprezentować (to torche przeszadzone ale cuż)

I nie rub mi tu interpentynencji na temat przodownika pracy.

Bobrowe Żeremia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2010, o 14:33 

Cytuj:
Dlatego napisałe że za frajer bo co to za problem wypływać gdziny na morsa jako pasażer i nic sobą nie reprezentować

No widzisz co ma powiedzieć taki Szwed? Jacht nie przekraczający rozmiarów 12x4 (jednocześnie) za całkowity frajer, Brytol jacht do 24 m też za całkowity frajer, nawet nie muszą radzić sobie z takim problemem:

Cytuj:
bo co to za problem wypływać gdziny na morsa jako pasażer i nic sobą nie reprezentować (to torche przeszadzone ale cuż)

No to nie rozumiem na czym polega Twój problem? W Polsce jest tak że musisz mieć jak chcesz prowadzić, mówisz że chcesz prowadzić. To o co Ci chodzi? Chyba że mowa jest o patencie jako "przedłużaczu członka", to najlepiej do szkoły morskiej, wtedy masz szanse zostać "admirałem z plastikową papugą na ramieniu".

A mówienie że małe to carter, jotka - to trochę inne jachty jednak. Poprowadź tą jotkę to zobaczysz różnicę między jotką a carterem.

mbober1 napisał(a):

I zlituj się. Robisz najpierw ortografa że aż oczy bolą, a później próbujesz używać słowa, którego również nie potrafisz poprawnie napisać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2010, o 14:59 

Podziękował : 26
Otrzymał podziękowań: 24
Uprawnienia żeglarskie: kj
Cyt: "Dlatego napisałe że za frajer bo co to za problem wypływać gdziny na morsa jako pasażer i nic sobą nie reprezentować (to torche przeszadzone ale cuż)"

Jakoś nie mogę zrozumieć często przytaczanej tezy: Jeśli Ktoś posiada patent st. j., to wszystko jest ok. W momencie uzyskania j.st.m., jakby cofał się w rozwoju, zaczyna być naznaczony piętnem obowiązujących przepisów, na które nie ma żadnego wpływu.

Pozdrawiam, DP

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2010, o 15:13 

Carlo:
Cytuj:
No widzisz co ma powiedzieć taki Szwed? Jacht nie przekraczający rozmiarów 12x4 (jednocześnie) za całkowity frajer, Brytol jacht do 24 m też za całkowity frajer, nawet nie muszą radzić sobie z takim problemem:

Czy możesz czytać uważnie proszę Cię bardzo. Oni nic nie muszą robić i mogą sobie pływać i dobrze to TEŻ POWINNO OBOWIĄZYWAĆ W POLSCE

Natomiast istnieje tak mi się wydaje prestiżowy związek w Anglii RYA który ma swoje patenty jak ktoś chce to robi jak nie chce nie robi a jak zrobi to już inaczej go się traktuje taki mi się wydaje mogę się mylić zresztą chodzi głownie o szkolenie swoich umiejętności.

Cytuj:
No to nie rozumiem na czym polega Twój problem? W Polsce jest tak że musisz mieć jak chcesz prowadzić, mówisz że chcesz prowadzić. To o co Ci chodzi? Chyba że mowa jest o patencie jako "przedłużaczu członka", to najlepiej do szkoły morskiej, wtedy masz szanse zostać "admirałem z plastikową papugą na ramieniu".

Najczęściej o przedłużaniu członka mówią ci co go mają za krótkiego inni siedzą cicho i się nie pienią czy ja cię obraziłem, wyluzuj. I zadaj pytanie przy okazji nie obrażając innych.
Przepraszam ale ja patent traktuje jako potwierdzenie sowich umiejętności (choć przy obecnym poziomie szkolenie nie powinienem takich rzeczy wygadywać) i nie szastam nim na lewo i prawo ten plastik rzadko opuszcza najgłębsze zakamarki portwela.

Cytuj:
A mówienie że małe to carter, jotka - to trochę inne jachty jednak. Poprowadź tą jotkę to zobaczysz różnicę między jotką a carterem.

Kurcze nie wiedziałem :D dzięki za olśnienie. Może mam problemy ze składnią to jeszcze raz wytłumaczę. Uważam że jak już ktoś chce prowadzić sam to niech najpierw próbuje na carterze potem na jotce potem np na Riglu jak będzie chciał ja przynajmniej mam tak zamiar zrobić.

stokrotek napisał(a):
Cyt: "Dlatego napisałe że za frajer bo co to za problem wypływać gdziny na morsa jako pasażer i nic sobą nie reprezentować (to torche przeszadzone ale cuż)"

Jakoś nie mogę zrozumieć często przytaczanej tezy: Jeśli Ktoś posiada patent st. j., to wszystko jest ok. W momencie uzyskania j.st.m., jakby cofał się w rozwoju, zaczyna być naznaczony piętnem obowiązujących przepisów, na które nie ma żadnego wpływu.

Pozdrawiam, DP

Ten cytat przejaskrawiłem.

I nie było moją intencją deprecjonowanie j.st.m ani żadne inne wspomniane powyżej.

Bobrowe Żeremia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2010, o 15:24 

mbober1 napisał(a):
. Oni nic nie muszą robić i mogą sobie pływać

A u nas żebyś mógł sobie pływać musisz robić. Rozumiesz to czy nie?
Jak chcesz pływać to robisz, jak chcesz mieć prestiżowy patent to robisz prestiżowy patent.

mbober1 napisał(a):
Najczęściej o przedłużaniu członka mówią ci co go mają za krótkiego inni siedzą cicho i się nie pienią

No widzisz mi wystarcza ten plastik żeby pływać i się nie podniecam nadmiernie prestiżowymi, jak kiedyś zrobię to tylko po to żeby poszerzać wiedzę a nie żeby udowadniać że jestem "admirałem z plastikową papugą" Więc jak jest z tym przedłużaniem. Z Twojego ostatniego postu wynika że nie chcesz pływać tylko mieć prestiżowy patent. Tak w ogóle to piszesz o wielu plastikowych morsach i kojotach którym za pewne żeglarsko nie dorównasz, nawet jak zrobisz patent "kosmonauty" więc sfolguj z nadmiernym dezawuowaniem plastików.

mbober1 napisał(a):
lapiej zacząc od czegoś małego :D carter, jotka :D

mbober1 napisał(a):
Może mam problemy ze składnią to jeszcze raz wytłumaczę. Uważam że jak już ktoś chce prowadzić sam to niech najpierw próbuje na carterze potem na jotce

Masz problemy ze składnią, a raczej z wyrażaniem myśli podobnie jak z ortografią.

mbober1 napisał(a):

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2010, o 15:32 

Masz rację o wielki Carlo, to powiedziawszy niegodny piętaszek, poszedł robić swoje.

Bobrowe Żeremia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2010, o 15:38 

:roll: :lol:
powodzenia

pozdrawiam

Ostatnio edytowano 20 sie 2010, o 16:06 przez Carlo, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2010, o 15:42 

Stopy wody pod kilem

Bobrowe Żeremia

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2