Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 18 lip 2025, o 21:23

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 lip 2011, o 10:41 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Żagle 8/2011 str.74-75

Wiele osób (chyba większość z tego forum) zarzuca mi, że tematy, które poruszam są oderwane od rzeczywistości i nie mają nic wspólnego z praktyką żeglowania. Nie chce mi się walczyć z wiatrakami i udowadniać, że nie jestem wielbłądem. Choć 90% tematów miałem wziętych z moich rejsów. Z praktyki. Ale dobra! Jeszcze bardziej niż dotychczas będę korzystał z doświadczeń innych żeglarzy a nie moich. Takie doświadczenia oczywiście najczęściej dadzą się przypisać do jakiegoś konkretnego działu merytorycznego. A swoje komentarze w takich wątkach ograniczę do minimum. Może na początek moje komentarze będę pisał kursywą aby łatwiej było Wam je pomijać?

W tym roku miałem rejs z trójką małych dzieciaków. Bardzo mocno przejąłem się i długo przygotowywałem się. Także na tym forum zadawałem pytania, tak jak tylko najlepiej potrafiłem. Po rejsie opisywałem swoje doświadczenia. Spotkało się to z dużą i ostrą krytyką. Pewnie nieumiejętnie zadawałem pytania. A przecież temat jest ważny i interesuje jak sądzę coraz większą grupę żeglarzy. Niech więc wypowie się w tym temacie nie jakiś amator - jak ja - lecz profesjonalista.

Autorkę tekstu (i zdjęć) w "Żaglach" Agnieszkę Olszewską znam o tyle, że kilka razy rozmawiałem z Nią na stoiskach targów żeglarskich. Często też zostawałem dłużej po zadaniu swoich pytań, bo odpowiedzi na pytania innych żeglarzy były bardzo interesujące. Wiadomo było, że ma dużo doświadczeń żeglarskich (w tym z dziećmi) i potrafi o tym wspaniale opowiadać. Gorąco zachęcam więc Was do przeczytania artykułu w najnowszych Żaglach.

Cytuj:
Jak to jest z dziećmi i żeglowaniem? Da się? Da! Fajnie jest? Pewnie, że fajnie! To jest przeżycie innego rodzaju niż tradycyjnie pojęta "przygoda morska". Z dziećmi żeglujemy intensywniej na poziomie wrażeń, a na poziomie mil morskich za rufą - zdecydowanie mniej. Mamy to wiedzą, a tata sternik zaraz się dowie!

Cytuj:
Warto wybierać akweny, które gwarantują małe przebiegi (15-20Mm). Doskonale sprawdzi się Chorwacja (ale uwaga! Od Sukosanu do Sibenika - poniżej już większe wyspy i większe przebiegi) i Grecja (Zat. Sarońska i Morze Jońskie).

Cytuj:
Dzieci przeżywają wszystko intensywniej, wszystkim się interesują - jak włącza się silnik? jak działa GPS? - wszystko sprawdzić (da się wejść do bakisty czy się nie da?)

Cytuj:
Patrząc na to jak na przygodę i wdrażanie w życie małego odkrywcy, może to być przeżycie bardzo pozytywne i uczące.

Następnie autorka zajmuje się dziećmi w wieku 0-5 lat, bo ten okres stawia na baczność całą rodzinę.

0 lat:

Cytuj:
Niemowlęciu wystarczy mama, kołysanie,jedzenie i jego uczestnictwo w rejsie na tym się raczej kończy.

1 rok:

Cytuj:
Dzieci w wieku około roku są już niezwykle ruchliwe. Czasem jeszcze raczkują, ale ciągnie je w świat, czasem już biegają i tym bardziej trudno za nimi nadążyć. A ich poznawanie świata następuje organoleptycznie. Dosłownie!

2 lata:
Cytuj:
już tak nie rwą przed siebie na oślep, ale ich ciekawość świata jest bardzo silna. Można im czasem przetłumaczyć co nieco i nawet, jak zechcą, to zrozumieją. Zaczynają zadawać trudne pytania, jeszcze nie czekając na odpowiedź.

3 lata:
Cytuj:
biegają i reagują na słowo "stój". Ciekawość otaczającego świata połączona jest nierozerwalnie z pytaniami grupy "dlaczego"? I uwaga! Z oczekiwaniem na odpowiedź. Sprawdzają się książeczki do czytania, oglądania i rysowania, plastelina, kredki i płyty z ulubionymi bajkami i piosenkami.

4 lata:
Cytuj:
mają już pewne wyobrażenia co do rejsu. Wymyślają historie, szukają skarbów, rysują pirackie mapy. W grupie (wystarczy dwójka maluchów) potrafią bawić się razem. Proste gry planszowe z łatwymi do zapamiętania zasadami są jak najbardziej na miejscu, kredki obowiązkowo, książki z bajkami na dobranoc oraz płyty z piosenkami.

5 lat:
Cytuj:
to już wytrawni towarzysze żeglarskich eskapad. Poza tym ich bystrość, spostrzegawczość, pokrętna logika połączona z niezwykłą fantazją urozmaicą każdy rejs.

Dalej autorka (czuć, że kocha dzieci) zachwyca się tym, że dzieci pochylą się nad biedronką i zachwycą! I dorośli mogą też skorzystać - wskrzeszając w sobie tę często zapomnianą ciekawość świata.

Potwierdzam. Tak to właśnie jest!

Dalej autorka porusza inne aspekty rejsu. Np. jedzenie. Knajpy czy gotowanie na jachcie? Plusy i minusy. Może słoiczki? Auto czy samolot? Plusy i minusy? A może tatusiowie z żywnością autem a reszta samolotem? Co autorka sądzi o autokarze nie przytoczę. Ale źle sądzi. Jak się spakować? Jaki transfer lotnisko-marina?

No i kolejna sprawa. Jaki jacht? Agnieszka preferuje tak czy owak katamarany, więc nie jest tu obiektywna. Nie będę Wam psuł przyjemności czytania tego artykułu i nie podam wszystkich ich zalet. Ale jedną tak:
Cytuj:
Kokpit - na katamaranie nie ma schodów na trasie mesa - kokpit. Duży plus.

Co jeszcze? To co najważniejsze! Bezpieczeństwo. Co kupić? Że warto poprosić dziecko, aby próbnie popływało w kamizelce. Agnieszka stwierdza fakt (nie mówi, że trzeba na to zwrócić uwagę), że na jachcie jest toaleta z ciepłą wodą. Tu nie mogę oprzeć się komentarzowi. Ostatnio pływałem na jachcie bez ciepłej wody i nikt temu (poza mną) się nie dziwił. Dla mnie zaś było to bardzo, bardzo dziwne!!

Co jeszcze? Co warto wziąć do zabawy w wodzie dla dzieciaków? A może wziąć płetwy - dla ... siebie? Bo z trzymaną pociechą będzie nam łatwiej! Wózki czy nosidełka? A może nosidełka dla mniejszych a wózki dla większych milusińskich? A w końcu i tak trafia przy zwiedzaniu miasta "na barana" u tatusia.

Zakończenie artykułu jest dość długie ale muszę przytoczyć cały akapit, bo warto!!
Cytuj:
Żeglowanie z dziećmi to kategoria wakacji "inne niż wszystkie". My, rodzice, uczestniczymy w odwiecznym dylemacie świata: z dziećmi ciężko, bez dzieci jeszcze gorzej. Jak tu się byczyć, gdy w domu zostawiliśmy naszą pociechę - dziesięć sprawdzających telefonów do rodziny dziennie nie świadczy o wakacyjnym wyluzowaniu. Weźmy więc dzieci ze sobą. Rodzina będzie razem, dzieci zyskają nowy poligon naukowy, a my zaoszczędzimy na telefonach.

Podpisuje się pod tym ostatnim obiema rękoma i nogami!! Z resztą podpisuje się pod całością poglądów Agnieszki (z wyjątkiem jednej trochę dyskusyjnej sprawy).

I na koniec kilka uwag:

* Żagle uważają powyższe sprawy za ciekawe, ważne dla żeglarzy. Na tej grupie te same moje pytania były traktowane jako wyimaginowane, oderwane od praktyki żeglowania.
* Agnieszka jest trochę seksistowska. Przyjęła założenie, że to tata jest skiperem. :-)
* Pewnie czytając ten tekst pomyślałaś/eś sobie to samo - co ja teraz: dlaczego nie zaprosić Agnieszki na Korsarzowe Poniedziałkowe Spotkania? No właśnie! Dlaczego?
* A w ogóle dlaczego tego wszystkiego nie napisała mi na tej grupie? Łatwiej byłoby mi poprowadzić rejs! Prośba do Moderatorów: zaproście Agnieszkę na tą grupę!!
* A tak w ogóle to przygotowanie rejsu dziecięcego wymaga trochę więcej czasu i energii ale nie bójcie się! Pływajcie częściej z dziećmi. To jest normalne. Póki co na zachodzie ale wierzę, że coraz częściej i u nas...

pzdr,
Andrzej Kurowski
http://strony.aster.pl/spelnij_marzenia/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2011, o 14:54 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Kuracent napisał(a):
Co jeszcze? Co warto wziąć do zabawy w wodzie dla dzieciaków? A może wziąć płetwy - dla ... siebie? Bo z trzymaną pociechą będzie nam łatwiej! Wózki czy nosidełka? A może nosidełka dla mniejszych a wózki dla większych milusińskich? A w końcu i tak trafia przy zwiedzaniu miasta "na barana" u tatusia.
Potłuczony Kuracencie! Mamy szczęście, że skończyłeś lekturę "Żagli" na tacie sterniku. Gdybyś przeczytał (2 strony dalej) tekst Moniki Bronickiej o Yasi:

"Przed 14.00 cumujemy przy kei, media okrzykują właśnie nadchodzący cyklon "Goliatem" i "cyklonem wszech czasów". Największy w historii Australii cyklon ma uderzyć w północne wybrzeże pojutrze, 2 lutego 2011 ze wspomnianą wyżej siłą 300 km/h. Meteorolodzy przewidują, że oko Yasi przejdzie tuż poniżej Cairns."

mielibyśmy Twój rewelacyjny post:

Dlaczego zacumowali o 14.00? Czy uciekając przed cyklonem lepiej jest cumować o 14 czy może nieco wcześniej? A może później? A gdyby cyklon nazwać nie Goliatem, lecz Dawidem, to jego siła by wzrosła, czy zmalała? Skoro Cairns leży na wybrzeżu od strony Pacyfiku, to może lepiej używać nazwy tajfun, a nie cyklon? A gdyby Goliat uderzył 7 lutego, to przeszedłby poniżej czy powyżej Cairns? A gdyby Australijczycy pożyczyli od Ruskich tę bombę helową spod Smoleńska i rozpylili mgłę, to cyklon by skręcił na północ, w stronę Darwin, czy na południe i zniszczył Sydney? A może by zrównał z ziemią Górę Kościuszki. A może Kopiec Kościuszki? Krakusy to mają szczęście! Kopiec ocalał! Ale jak przyjdzie halny wszech czasów, to może kopiec rozpieprzyć! Co robić? Nie dopuścić halnego do Krakowa? A może wzmocnić kopiec? Czym? Żelbetem czy może ściankami Larsena?
I ciągnąłbyś te pierdoły przez trzy przewinięcia ekranu!
Kuracent napisał(a):
I na koniec kilka uwag:
I na koniec kilka moich uwag:
Kuracent napisał(a):
* Żagle uważają powyższe sprawy za ciekawe, ważne dla żeglarzy. Na tej grupie te same moje pytania były traktowane jako wyimaginowane, oderwane od praktyki żeglowania.
Nie, nie, nie! Zakwalifikowałem wstępnie artykuł Agnieszki do druku bo jest ciekawy i fajnie napisany i ilustrowany. To tylko niezwykły umysł Kuracenta potrafi z dupereli zrobić doktorat na temat wyższości noszenia dzieci pod pachą od noszenia na barana.
Kuracent napisał(a):
* Agnieszka jest trochę seksistowska. Przyjęła założenie, że to tata jest skiperem.

A ten Twój wniosek zupełnie mnie nie dziwi. Jeśli chodzi o wnioskowanie - każda grupa społeczna ma takiego Macierewicza, na jakiego zasługuje :lol: :lol: :lol:

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowania - 5: bury_kocur, Carlo, Cypis, Ognisty Szkwał, robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2011, o 15:06 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Dzięki Janusz, ja już nie mam siły na tą "walkę z wiatrakiem"... ;/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2011, o 15:15 

Podziękował : 31
Otrzymał podziękowań: 8
Uprawnienia żeglarskie: zeglarz
leżem i placzem :lol:
będę wracać do tej odpowiedzi, za każdym razem gdy humor będzie wymagał poprawy:)

danuta tyrowicz

Milczenie to przyjaciel, który nigdy nie zdradza.
Konfucjusz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2011, o 18:45 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Zbieraj napisał(a):
każda grupa społeczna ma takiego Macierewicza, na jakiego zasługuje :lol: :lol: :lol:

Pytanie do znawców forum - czy nie dałoby się tak utworzyć dział Kuracent aby CAŁOŚĆ tfurczości naszego nieocenionego kolegi trafiała do tego działu z zastrzeżeniem iż nikt inny tego nie ogląda ?
Pzdr
Kocur z N Sundu

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2011, o 19:04 

Podziękował : 38
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
bury_kocur napisał(a):
Pytanie do znawców forum - czy nie dałoby się tak utworzyć dział Kuracent aby CAŁOŚĆ tfurczości naszego nieocenionego kolegi trafiała do tego działu z zastrzeżeniem iż nikt inny tego nie ogląda ?
Pzdr
Kocur z N Sundu
Mnie nie przeszkadza TWÓRCZOŚĆ kolegi Kuracenta, jeśli ktoś nie chce, przecież nie musi czytać i odpisywać. Przecież nie każdy post musi wszystkim podobać się. Przynajmniej Kuracent nikogo nie obraża, nie topi nikogo w błocie, nie robi z nikogo "małego nic", a to że ma własne poglądy, własne zdanie jest cenne. Mam nadzieję, że To Forum jest platformą dyskusyjną, a nie uległości.
Przepraszam za wyrażenie własnego zdania choć być może, że zostanę za nie ukrzyżowany, albo ukamieniowany. Ja na prawdę chciałbym żyć ze wszystkimi w przyjaźni, a do tego jest konieczna choćby odrobina tolerancji.

Za ten post autor Powała otrzymał podziękowanie od: Zuzanna
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2011, o 19:27 

Widzisz, wnieś najpier coś do tego forum, a później wyrażaj swoje kategoryczne życzenia. To forum tworzą ludzie, część z nich wniosła tu bardzo dużo, są tu od dawna i mają prawo do tego, żeby kształotwać to forum. Ty na razie wniosłeś trochę pląsów i w zasadzie nic merytorycznego ale masz najwięcej do powiedzenia na temat funkcjonowania tego forum. "Wolniej, wolniej wstrzymaj konia".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2011, o 19:31 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Powała napisał(a):
Przepraszam za wyrażenie własnego zdania choć

Carlo napisał(a):
Ty na razie wniosłeś trochę pląsów

Pax między chrześcijany :lol:

Za ten post autor Cape otrzymał podziękowanie od: Powała
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2011, o 20:29 

Podziękował : 38
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Sorry, nie chciałem nikogo urazić, a zwłaszcza Ciebie Carlo. Ja niestety niwiele mogę wnieść do Forum, bo nie mogę równać się wiedzą i doświadczeniem z wieloma uczestnikami, raczej spodziewam się, że dużo wyniosę - wiedzy merytorycznej.
Już milczę... :oops:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2011, o 20:38 

Powała napisał(a):
Sorry, nie chciałem nikogo urazić

Nie uraziłeś mnie. Ale czasami kogoś możesz. To forum rok temu zupełnie inaczej wyglądało, ale wtedy rozmowy się nie toczyły na temat Kuracenta i jego problemów emocjonalnych tylko na temat żeglowania. Jak wrócimy/ o ile, do stanu powszechnej szczęśliwości, gdy nikt nie traktuje "nas" - forum jako psychoterapii, to będzie fajnie, jak będziemy kontynuować tą żenadę, to za chwilę tych od których chcesz się uczyć już tu nie będzie, bo oleją to zwyczajnie.

Powała napisał(a):
niwiele mogę wnieść do Forum, bo nie mogę równać się wiedzą i doświadczeniem z wieloma uczestnikami

Każdy/prawie każdy może coś wnieść, bo żeglarstwo jest zajęciem, które wymaga bardzo szerokiego zakresu wiedzy z wielu dziedzin, czasami rzadko poruszanych a też ważnych.

Powała napisał(a):
raczej spodziewam się, że dużo wyniosę - wiedzy merytorycznej.

"Nie pytaj co forum......."

Powała napisał(a):
Już milczę...

'
Nie rób tego, ale też nie staraj się wchodzić między spory "starych użytkowników", bo z racji krótkiego stażu na forum nie masz wystarczającego rozeznania, co się z tym forum ostatnio stało. A IMHO jest to jeszcze (nie wiem jak długo) najlepsze polskojęzyczne forum żeglarskie. Mam nadzieję, że pewne zjawiska które się tu pojawiły uda się zatrzymać i przywrócić fajną atmosferę jaka tu panowała.

Pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 lip 2011, o 08:14 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Carlo, sporo za ostro!!!

Za ten post autor Colonel otrzymał podziękowania - 2: Powała, Zuzanna
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 lip 2011, o 09:13 

Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 51
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Carlo napisał(a):
Widzisz, wnieś najpier coś do tego forum, a później wyrażaj swoje kategoryczne życzenia. To forum tworzą ludzie, część z nich wniosła tu bardzo dużo, są tu od dawna i mają prawo do tego, żeby kształotwać to forum. Ty na razie wniosłeś trochę pląsów i w zasadzie nic merytorycznego ale masz najwięcej do powiedzenia na temat funkcjonowania tego forum. "Wolniej, wolniej wstrzymaj konia".

Proponuję napisać REGULAMIN:
- po ilu postach user ma prawo do własnego zdania
- ile kliknięć "pomógł" przyspiesza to prawo
- czy i jakie poparcie PRAAAWDZIWYCH userów wpływa na możliwość wypowiadania się w tematach typu "Tata sternik"
- wydzielić i oznaczyć działy/tematy, w których taki zwykły żółtodziób może pisać.

Carlo, bez sensu!

P.S. Dawno tu nie pisałem, miałem etykietkę "Prawdziwy żeglarz" i ileś tych "Pomógł" - myślałem, że to doda POWAGI mojej wypowiedzi, a tu d.... :D jakoś to przez te 2-3 lata mi wyzerowano ;)

Za ten post autor saywiehu otrzymał podziękowania - 2: Powała, Zuzanna
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 lip 2011, o 09:49 

Colonel napisał(a):
Carlo, sporo za ostro!!!

Jakbyś należał do tych łagodnych.
Aha i to nie ja się co chwila odgrażam, że odchodzę z forum. Sami poobrażani,

saywiehu napisał(a):
Carlo, bez sensu!

No właśnie nie bezsensu, jak ktoś zaczyna swoje wypowiedzi od tego jak forum które istnieje kilka lat powinno wyglądać, to jest bezsensu. Ja sobie zadałem trud i przeglądnąłem posty kolegi.

bury_kocur napisał(a):
czy nie dałoby się tak utworzyć dział Kuracent aby CAŁOŚĆ tfurczości naszego nieocenionego kolegi trafiała do tego działu z zastrzeżeniem iż nikt inny tego nie ogląda ?

Kocurku masz tutaj taką grupę - memberlist.php?mode=group&g=3071 ;) nawet Kuracent się do niej zapisał choć jest moderatorem swojego działu :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 sie 2011, o 09:16 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
bury_kocur napisał(a):
Zbieraj napisał(a):
każda grupa społeczna ma takiego Macierewicza, na jakiego zasługuje :lol: :lol: :lol:

Pzdr
Kocur z N Sundu

Czytając takie teksty człowiek się zniechęca.

pzdr,
Andrzej Kurowski
http://strony.aster.pl/spelnij_marzenia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 sie 2011, o 09:54 

Podziękował : 96
Otrzymał podziękowań: 332
Uprawnienia żeglarskie: hm...
Kuracent napisał(a):

O to właśnie idzie ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 sie 2011, o 19:40 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz swobodny z Wyspy Orzechowej
Kuracent napisał(a):

Bądź twardy, nie każdy musi być poprawny politycznie a na forum nie ma obowiązku czytania twoich postow. Forum jest publiczne więc się nie łam i pisz dalej a inni niech rwą włosy z glowy jak są tacy głupi by czytać coś, czego nie trawią.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 sie 2011, o 21:05 

Podziękował : 140
Otrzymał podziękowań: 84
bury_kocur napisał(a):
Dało by się.

Mniemam, że wystarczy, jak wyślesz do adminów prośbę, aby założyli dział "Felis Catus Aquilus", w którym będziesz widział tylko sam siebie.
;)

Odpowiedz z cytatem